Hoe vaak mopperen we als leraar op onze tieners in de klas en lijkt hun motivatie om te leren ver te zoeken? Het is niet altijd even gemakkelijk om tieners te begeleiden in hun ontwikkeling.
Aansluiten bij de ontwikkeling van het tienerbrein
In de puberteit vindt een belangrijk deel van de vorming van kinderen plaats. Door vallen en opstaan leren pubers wie zij zijn en hoe zij zich verhouden tot hun omgeving en de wereld (Crone, 2018). De ontwikkeling van de hersenen neemt in deze periode (van 10 tot 22 jaar) een grote vlucht.
Om effectief te kunnen leren gaat IMYC uit van zes belangrijke behoeftes van het tienerbrein: de zogenaamde ‘6 key needs’.
1. Het tienerbrein wil het leren verbinden
Ons brein leert associatief. Door onderzoek weten we dat dit bij een tienerbrein sterker ontwikkeld is. IMYC is een vakkenverbindend curriculum. We vinden verbanden leggen tussen de verschillende schoolvakken daarom net zo belangrijk als verbanden leggen binnen het vak.
2. Een ‘use it or lose it’-principe
Alleen als de leerling betekenis weet te geven aan hetgeen hij of zij leert, zal het onthouden worden en verankerd blijven. Tieners zijn veel sneller geneigd om zaken die niet interessant zijn te vergeten. Het is niet voor niets wat ze nogal eens zuchtend vragen waarom ze iets eigenlijk moeten leren. Met IMYC zien leerlingen in waarom iets belangrijk is, doordat de verbanden met voor hen relevante zaken duidelijk zijn.
3. In een groep geaccepteerd willen worden
Het tienerbrein kan negatieve gevoelens, zoals afwijzing, nog moeilijk onderdrukken, waardoor deze als bijzonder pijnlijk worden ervaren. De onderzoeks- en verwerkingsactiviteiten binnen IMYC zijn aansprekend en uitdagend, waarbij leerlingen als groep tot een oplossing komen. Feedback geven en ontvangen is daarbij een veilig en sociaal proces.
4. Het tienerbrein heeft baat bij zelfregulatie en eigenaarschap
Initiatief nemen is geen vanzelfsprekendheid in het tienerbrein. Tieners willen desondanks invloed uitoefenen, gehoord en gezien worden. Deze key need gaat over het ontwikkelen van eigenaarschap en intrinsiek weten dat je het verschil kunt maken in de wereld om je heen.
5. Het tienerbrein neemt sneller risico’s
Dit biologische gegeven kenmerkt de ontwikkeling van een tiener. Bij IMYC wordt de leerling begeleid om op een verantwoorde manier risico’s te nemen tijdens het leren. Als je nieuwe dingen doet, kom je tot ontwikkeling!
6. Hulp nodig bij plannen, beslissen en omgaan met verantwoordelijkheden
De prefrontale cortex (frontale hersenkwab) in een tienerbrein is nog volop in ontwikkeling. En dat is precies het gebied waar plannen, beslissen en omgaan met verantwoordelijkheden voor een groot deel geregeld wordt in je brein. Dit vergt structuur en discipline van de leraar (of coach). IMYC voorziet in een heldere structuur en biedt de leraar ondersteuning bij deze uitdagende taak.
Bronnen
Crone, E. (2018). Het puberende brein. Amsterdam: Prometheus.
Jolles, J. (2020). Leer je kind kennen. Over ontplooiing, leren, denken en het brein. Amsterdam: Uitgeverij Pluim.
Kagan, S. (2019). Breinvriendelijk onderwijs. Feiten, tips en coöperatieve structuren (2e druk). Vlissingen: Bazalt Educatieve Uitgaven.
Nelis, H., & Van Sark, Y. (2018). Motivatie binnenstebuiten. Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven docenten. (6e druk). Utrecht/Antwerpen: Kosmos Uitgevers.
Nieuwsgierig?
Kijk gerust eens rond op onze website. Met al je vragen helpen we je graag verder via info@imyc-nederland.nl. Volg ook onze nieuwsbrieven of abonneer je via de sociale media op IMYC als je op de hoogte wilt blijven. Er zijn geregeld digitale Communitybijeenkomsten waar je van harte welkom bent.
Aanmelden voor de nieuwsbrieven
IMYC
Facebook | LinkedIn | Instagram
Meer lezen over IMYC en het onderwijs
De doorlopende leerlijn en de systeemfout
Iedereen wil bewust of onbewust een doorlopende leerlijn. Het probleem ligt echter bij het systeem en de organisatie van ons onderwijs.
Visie op leren en ontwikkelen? IMYC helpt!
IMYC is zowel een curriculum als een onderwijsconcept. In beide hoedanigheden verrijk je de visie op leren en ontwikkelen.
Wat is formatief evalueren? (met IMYC)
Op veel scholen bestaat de wens om formatief evalueren in te voeren. Wat is formatief evalueren eigenlijk? En hoe helpt IMYC daarbij?